Film, Spotkanie

Melodramat

Reż. Luca Guadagnino

Obsada:
Tilda Swinton

Włochy, 2009

120 min

Films For Food – Jestem miłością – kino, zmysły i afrodyzjaki… (pokaz walentynkowy)

W cyklu: Films For Food

Specjalna odsłona cyklu Films for Food, podczas której wrócimy do włoskiego nagradzanego filmu, by porozmawiać o miłości i zmysłach od kuchni. Jestem miłością to film, w którym afrodyzjakiem staje się m.in. rosyjska zupa ucha. Do głównej roli reżyser Luca Guadagninia zaprosił Tildę Swinton – aktorka gra rosyjską emigrantkę, która żyje w Mediolanie jako żona zamożnego fabrykanta. Wpływowa wielopokoleniowa rodzina kryje jednak wiele tajemnic… Główna bohaterka pewnego dnia przez przypadek spotyka młodego, charyzmatycznego kolegę swojego syna, który jest szefem kuchni. Romans Luki Guadagnino został okrzyknięty rewelacją i odkryciem Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Wenecji, następnie posypały się nominacje m.in. za kostiumy (Oskary) czy Złote Globy i BAFTA za najlepszy film zagraniczny. Zapraszamy na zmysłowe kino, wysmakowane kadry, które krytycy nazwali bezsprzecznie hołdem dla legendarnego artysty, Luchino Viscontiego. Zapraszamy na włoskie gorące mediolańskie lato, podczas którego serwuje się m.in. pieczone bakłażany z kwiatami bzu a ludzkie namiętności gasi się schłodzonym białym winem.

Po pokazie zaplanowana jest rozmowa o zmysłach w kuchni i afrodyzjakach z Witoldem Wróblem, chefem kuchni ‘NOVO w Katowicach, który reinterpretuje tradycyjną kuchnię włoską.

Witek Wróbel to lekko niepokorny z wyboru kucharz eksperymentator, ze Śląskiem związany już ponad 18 lat. Kuchnię uważa za swoje „Mise En Place”. Chef restauracji ‘NOVO w Katowicach, która po roku czasu wyróżniona została jedną czapką w przewodniku Gault&Millau. Wcześniej związany z takimi konceptami gastronomicznymi jak: Museum Music Republic w Bytomiu, Blęnder Kulinarny w Bytomiu czy Sezo’novo w Katowicach. Kręcą go na pewno: tzw. piąta ćwiartka, owoce morza i wyznaje miłość do kuchni w stylu włoskim. Rozmowę o afrodyzjakach i zmysłach w kuchni poprowadzi Ola Oslislo, lokalna recenzentka kulinarna.

W trakcie wieczoru bedzie mozna nabyć i zdegustować świeże ostrygi, które będą w sprzedaży wraz z winem w kawiarni ART CAFE MAK w na parterze Kinoteatru Rialto.